به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست میرساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه بهمن و اسفند 1401) منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.
شماره جاری: دوره 7، شماره 6 – شماره پیاپی 37، بهمن و اسفند 1401
در این شماره از نشریه طبیعت ایران میخوانید :
“مسیر ساختاری پژوهش در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور” به قلم عادل جلیلی، در بخش سخن روز
در بخش دیدگاهها، مقالاتی با عناوین زیر را میخوانید:
1- وضعیت مراتع ایران
2- اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش گونه Bromus tomentellus
3- تخریب رویشگاههای طبیعی سفیدپلت در جنگلهای کرانرودی هیرکانی و راهبردهای برونرفت از آن
بخش نامههای علمی، این شماره نشریه شامل مطالب زیر میباشد:
1- مروری بر زیستشناسی شبپره شمشاد در جنگلهای شمال ایران
2- اسانس مرزههای ایران، منبعی ارزشمند برای تهیه فراوردههای طبیعی
3- معرفی کلنهای برتر و پرمحصول صنوبر در تحقیقات استان همدان
4- شناسایی رویشگاههای درختان و درختچههای جنگلی استان قم با تأکید بر تودههای شاخص گزTamarix spp)).
گفتگوهای چالشی
جناب آقای دکتر احمد رحمانی گفتگوی چالشی این شماره نشریه طبیعت ایران را با موضوع “ احیا و توسعه جنگلهای ایران، قسمت دوم، نقد و بررسی برنامههای گذشته و چشمانداز آینده” با جناب آقایان دکتر نقی شعبانیان، کامران پورمقدم، عادل جلیلی و مهدی پورهاشمی برگزار نمود.
نگاهی به طبیعت ایران
در این بخش ” میشینهمرگ یکی از مرتفعترین کوهها در شرق البرز مرکزی با پوشش گیاهی متنوع و غنی” معرفی شده است.
کوه میشینهمرگ، با ارتفاع تقریبی 4050 متر از سطح دریا با بافتی سنگی و صخرهای، یکی از قلههای مرتفع ایران و رشته کوه البرز محسوب میشود که در مرز بین استان تهران و مازندران قرار دارد. کوههای مرتفع و بلند ایران دارای گونههای گیاهی و جانوری منحصربهفردی هستند که بیشتر بهدلیل شرایط سخت صعود و دسترسی، از مناطق تقریباً بکر بهحساب میآیند. امروزه برخی از این مناطق بهدلایل مختلفی ازجمله مهمترین آنها یعنی چرای دام به مخاطره افتادهاند. مناطق کوهستانی کشور بهویژه کوههای مرتفع ازنظر شناخت فلور و پوشش گیاهی نسبت به سایر مناطق کمتر بررسی شدهاند و چنین مطالعاتی میتواند کمک شایانی به شناسایی تنوع گیاهی این مناطق باشد. در مطالعهای که در منطقه آلپی و نیمهآلپی میشینهمرگ طی سه سال انجام شد، 287 آرایه گیاهی شامل گونه و واحد فروگونهای (زیرگونه و واریته) از 165 جنس و 48 تیره جمعآوری و شناسایی شدند که شامل 72 گونه انحصاری ایران، 20 آرایه نیمهانحصاری و 40 آرایه نادر و کمیاب در منطقه هستند. جنسهای Astragalus با 17 گونه، Veronica با 8 گونه، Allium با 7 گونه، Silene و Tanacetum هر کدام با 6 گونه بزرگترین جنسهای گیاهی منطقه را تشکیل میدهند. چرای دام، هجوم زیاد گردشگران، شکارچیان و خودروهای مخصوص مناطق صعبالعبور از عوامل اصلی تهدیدکننده تنوع زیستی و تخریب محیطزیست در کوه میشینهمرگ هستند. با توجه به غنای بالای گیاهی و وجود گونههای منحصربهفرد پیشنهاد میشود، کوه میشینهمرگ بهعنوان منطقه حفاظتشده توسط سازمان محیطزیست اعلام شود.
ستونها
1- تداوم سرمایه گذاری در زیرساختها، تداوم توسعه است.
2- تغییر اقلیم و آنچه در شش سال گذشته گفتهایم.
3- بازنگری استاندارد گلاب؛ پیشرفت یا پسرفت
دانشمندان ایرانی
جناب آقای دکتر شاهرخ جباری ارفعی در معرفی دانشمندان ایرانی این شماره طبیعت ایران به معرفی “ زندگینامه استاد عطاءاله قبادیان، استادی از عشایر سوادکوه” میپردازد.
معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Ranunculus dalechanensis
مقالات منتشر شده در بخش “اخبار علمی و تحلیلی”
1- چرا آبهای زیرزمینی یکی از باارزشترین منابع ما هستند؟
2- الگوهای بال پروانهها (روزپروازها) ازjunk’ DNA ‘ قدیمی آنها پدید میآید
3- بعد از بارش باران، میکروبهای بیابان گازهای گلخانهای قوی را بازدم میکنند
نقد کتاب
نقد کتاب فلور ایران: تیره گلگاوزبان Boraginaceae)) و نگاهی به تاکسونومی این تیره توسط خانم دکتر مهرنوش پناهی
و در ادامه، “تصاویری از زیبایی های باغ گیاهشناسی ملی ایران و طبیعت زیبای ایران” را به شما تقدیم کردهایم.
نشریه “طبیعت ایران” بهمنظور توسعه دیدگاهها و دانش سیاستمداران، سیاستسازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهرهبرداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده بخش بهشرح زیر مقالات و مطالب را چاپ خواهد کرد:
سخن سردبیر Editorial، دیدگاهها Scientific Views، نامههای علمیScientific Letters، اخبار علمی و تحلیلی Scientific News، نگاهی به طبیعت ایران Overlooking Iranian Nature، گفتگوهای چالشی Challenging Talks، تصاویری از طبیعت ایران Photos of Iran Nature، معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایرانRare and Endangered Plant Species of Iran، ستونها Columns، نقد کتاب Book Review، دانشمندان ایرانی Iranian Scientists