به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، روز دوشنبه مورخ ۱۳ اسفند ۱۳۹۷، گردهمایی سالیانه پژوهشگران منابع طبیعی کشور در ستاد و مراکز استانی در سالن آمفی تئاتر موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور برگزار شد. در آیین برگزاری این همایش پس از تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم، جناب آقای دکتر جلیلی، ریاست محترم موسسه ضمن ارائه گزارش عملکرد یکسال گذشته مؤسسه، در خصوص برنامه های راهبردی موسسه و برنامه های آتی مؤسسه سخنرانی نمودند.
آقای دکتر عادل جلیلی، در موضوع برنامههای راهبردی و گروه مشورتی تدوین راهبردها اظهار داشتند: این گروه با هدف همگرایی در اجرای طرحهای کلان تحقیقاتی، فعالیت در مقیاس اکوسیستمی، شکلدهی دادههای بزرگ و پویا و بالا بردن ظرفیت سیستم تحقیقات منابع طبیعی برای آزمون فرضیههای بزرگ و مدلسازی کاربردی برای مدیریت محیطهای طبیعی بوده و با توجه به چالش های اساسی در عرصه های منابع طبیعی که شامل تغییر اقلیم، زوال اکوسیستم، تغییر کاربردی اراضی، بحران آب و ریزگرد، برنامه های محوری زیر را در سال ۱۳۹۷ در دست اجرا دارد:
طرح جامع مقابله با گرد و غبار و ماسه های روان، در خوزستان در سطح ۸۸۰ هزار هکتار انجام شده، برنامه و نقشه های اجرایی و گزارش کامل آن در اختیار استانداری خوزستان قرار گرفت و در حال عملیاتی شدن می باشد.
طرح جامع تحقیقات زراعت چوب جهت تامین نیاز صنایع سلولزی کشور با همکاری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، تدوین طرح ملی توسعه زراعت چوب کشور با توجه به توقف بهره برداری از جنگلهای شمال کشور در مرحله نهایی شدن می باشد.
طرح شناسایی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی کشور جهت اجرای تعدادی طرح دیگر که شامل جمع آوری گیاهان گل دار و بی گل، شناسایی و تدوین فلور ایران، طرح ملی تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان ایران نیز تعریف و مطالعات تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفت.
در خصوص تنوع زیستی نیز در موسسه طرح های زیادی از جمله طرح ملی بانک بذر ۱۴۰۰، تدوین فلور فارسی، تقویت و غنیسازی هدفمند تنوع گونهای باغ گیاهشناسی ملی ایران و تعدادی طرح های مشابهدیگر با هدف بررسی تنوع زیستی کشور و شناسایی و غنی سازی آنها صورت گرفت.
دکتر جلیلی در خصوص ارزیابی پتانسیل و توانمندی اقتصادی گیاهان دارویی کشور نیز بر شناسایی ترکیبات و مواد موثره این گیاهان و روش های فرآوری آنها در غالب تعدادی از گونه های دارویی تحقیقاتی صورت گرفته است.
در خصوص طرح پایش عرصه های طبیعی کشور نیز در حوزه جنگل، آب و هوا و گرد و غبار نیز مطالعات جامعی صورت گرفته و در حال انجام است.
در بحث توسعه و تجهیز بخش ها و دستگاههای موسسه نیز در مورد تکمیل ساختمان فراسرد، تکمیل ساختمان خدمات رسانی به بازدیدکنندگان باغ گیاهشناسی ملی ایران، توسعه هرباریوم مرکزی ایران، ساماندهی باغهای گیاهشناسی نوشهر و کاشان و زاگرس، پروژه های تکمیل باغ گیاهشناسی ملی ایران، اجرای پروژه حفاظتی هرباریوم ها، موزه ها و کتابخانه و مرکز اسناد منابع طبیعی، توسعه و ساماندهی ایستگاههای تحقیقاتی البرز و همند آبسرد نیز اظهار داشتند که در هریک از حوزه های نامبرده شده با تلاش افراد و خدمات ارائه شده بسیاری از این تجهیزات موفقیت های خوبی را در پی داشته است.
ریاست محترم موسسه، در خصوص تامین منابع مالی لازم برای تخصیص بودجه به پروژه های مهم تحقیقاتی، به پتانسیل مهم باغ گیاه شناسی اشاره کرده و اظهار داشتند که سال گذشته بخش قابل توجهی از درآمد حاصل از باغ را برای تامین بودجه مورد نیاز مراکز استانی اختصاص داده اند. ریاست محترم موسسه، در ادامه به اهمیت جذب نیروهای جوان و متخصص در بخش های مختلف تحقیقاتی، هیات علمی و سایر بخش های موسسه جهت استفاده از پتانسیل و انرژی نسل جوان برای ساختن آینده ای بهتر برای موسسه و منابع طبیعی کشور اشاره کردند.
در ادامه، سرکار خانم دکتر سفیدکن، معاون محترم پژوهشی مؤسسه ضمن بیان خلاصهای از برنامهها ی مؤسسه در ارزیابی عملکرد واحدهای مختلف، گزارشی کوتاه از فرآیند گزینش و معرفی برگزیدگان را ارائه نمودند و قدردانی و قدرشناسی مؤسسه را از تلاشهای بی دریغ پژوهشگران گرانقدر و مدیران و مسئولین بخش های و مراکز مختلف اظهار داشته و روی این نکته تاکید داشتند که این عزیزان به نمایندگی از بخش های مختلف گزینش و معرفی شده اند.
در خاتمه مراسم با حضور جناب آقای دکتر جلیلی، سرکار خانم دکتر سفیدکن معاون محترم پژوهشی، جناب آقای دکتر جعفری، پیشکسوت محترم و عضو هیات علمی موسسه، جناب آقای مهندس فیاض معاونت محترم اداری،مالی و پشتیبانی، از برترین روسای مراکز تحقیقاتی، محققان و کارشناسان برتر با اهدای لوح یادبود، تقدیر و تشکر بعمل آمد:
پژوهشگران برتر برگزیده از مراکز تحقیقات استانی
جناب آقای دکتر کامبیز اسپهبدی پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران
جناب آقای دکتر عباس پورمیدانی پژوهشگر و رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
جناب آقای غلامرضا گودرزی پژوهشگر و رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
جناب آقای جابر شریفی پژوهشگر ارزشمند مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تحقیقات اردبیل
پژوهشگران برتر برگزیده از ستاد مؤسسه در بخش پژوهشی
سرکار خانم دکتر فاطمه احمدلو از گروه تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد
جناب آقای دکتر بهنام حمزه ای از بخش تحقیقات گیاه شناسی
جناب آقای دکتر علیرضا افتخاری از بخش تحقیقات مرتع
سرکار خانم دکتر پریسا پناهی از بخش تحقیقات گیاه شناسی
جناب آقای مهندس فرهاد خاکساریان از بخش تحقیقات بیابان
پژوهشگران برتر برگزیده از ستاد مؤسسه در پشتیبانی خدمات آزمایشگاهی
سرکار خانم سمیه فکری از بخش گیاهان دارویی
سرکار خانم لیلا فلاح از آزمایشگاه گروه تحقیقات بانک ژن مؤسسه
سرکار خانم لیلا کاشی زنوزی از آزمایشگاه بخش تحقیقات بیابان
همانگونه که ذکر شد مؤسسه در یکسال گذشته، چندین پروژه محوری را در دست افدام داشته که در این قسمت دو مورد از این پروژهها به عنوان الگو و نمونه پروژه های مهم مؤسسه، معرفی و تلاشگران این پروژهها مورد تقدیر قرار گرفتند:
جناب آقای دکتر احمد نادری، رئیس محترم مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان به واسطه تلاشها و حمایتهای دلسوزانه ایشان و همکاران گرانقدرشان در بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات استان خوزستان در جریان اجرای طرح جامع مقابله با گرد و غبار و ماسه های روان
با توجه به عدم حضور ایشان، آقای دکتر کوروش بهنامفر به نمایندگی از طرف ایشان دراین برنامه حضور داشتند و مراتب قدردانی همکاران محترم مرکز خوزستان و مردم شریف استان را از تلاشهای شبانهروزی تیم اجرایی این پروژه در مؤسسه اعلام داشتند.
و جناب آقای دکتر مراد سپهوند، عضو محترم هیات علمی و رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خرمآباد به پاس قدردانی از زحمات و پیگیریهای خردمندانه و دلسوزانه ایشان برای تاسیس باغ گیاه شناسی زاگرس