رئیس بخش گیاهان دارویی: برداشت بی رویه و غیر اصولی گیاهان دارویی، عامل اصلی نابودی و انقراض آنها در عرصه‌های طبیعی

Views: 156

  • رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی گفت: حفاظت و احیای گیاهان دارویی در عرصه های طبیعی؛ تدوین الگوی کشت گیاهان دارویی در اکوسیستم های زراعی و بهینه سازی حلقه تولید و فرآوری در زنجیره ارزش گیاهان دارویی؛ از اهداف اصلی این بخش تحقیقاتی است.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جگلها و مراتع کشور، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، ضمن تشریح آخرین وضعیت عرصه‌های طبیعی و گیاهان دارویی کشور، به دستاوردهای این بخش تحقیقاتی در سال گذشته پرداخت.

وی با اشاره به برداشت بی رویه و غیر اصولی گیاهان دارویی گفت: در عرصه های طبیعی کشور، تعداد قابل توجهی از گونه‌های دارویی و معطر به صورت خودرو وجود دارند که خاستگاه آنها مناطق وسیع جنگلی، مرتعی و بیابانی کشور است. برداشت بی رویه و غیر اصولی گیاهان دارویی و محصولات فرعی در عرصه های طبیعی، باعث نابودی و انقراض آنها می شود. وی افزود: به منظور جلوگیری از انقراض گونه های دارویی، لازم است آنها را در زمین های زراعی کشت کرده و تحت مدیریت فنی قرار داد.

شریفی در ادامه به تاریخچه تأسیس این بخش در مؤسسه پرداخت و افزود: به منظور بررسی ابعاد متنوع گیاهان دارویی، قریب به 40 سال پیش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی به همت پیشکسوتان مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور شروع به فعالیت کرد. در آن زمان به جز مواردی محدود، فعالیت منسجم و هدفمندی در زمینه تحقیقات اکولوژیک، به‌زراعی و فیتوشیمی گیاهان دارویی وجود نداشت.

رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی همچنین با اشاره به مأموریت این بخش تحقیقاتی گفت: از زمان شروع به کار بخش تحقیقات گیاهان دارویی، نسبت به جمع آوری و شناسایی گونه های دارویی رویشگاه های کشور وسپس مطالعات فیتوشیمی و بررسی‌های سازگاری گونه‌ها در ایستگاه‌های تحقیقاتی کشور اقدام شد. در حال حاضر نیز در ستاد مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور و مراکز تحقیقاتی استان ها، مطالعات سازگاری، به زراعی و به نژادی ادامه دارد.

وی در رابطه با عمده فعالیت بخش گیاهان دارویی اظهار داشت: فعالیت این بخش تحقیقاتی در سه محور: تحقیقات جمع آوری و شناسایی گیاهان دارویی (اکولوژی گیاهان دارویی)، تحقیقات کشت و اهلی کردن گیاهان دارویی (علوم زراعی گیاهان دارویی) و تحقیقات شیمی گیاهی (فیتوشیمی) صورت بندی شده است.

شریفی در خصوص کارکرد بخش تحقیقات شیمی گیاهی گفت: در این بخش تحقیقاتی، آزمایشگاه‌های تخصصی تجزیه دستگاهی، اسانس گیری، عصاره گیری و آزمایشگاه اکوفیزیوژی گیاهان دارویی وجود دارد که کیفیت گیاهان دارویی را در عرصه های طبیعی و زراعی تعیین می‌کنند. علاوه بر آن، ستاد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور (ایستگاه تحقیقات البرز کرج و ایستگاه تحقیقات دیم همند آبسرد) همچنین، ایستگاه های تحقیقاتی سراسر کشور، به صورت هدفمند و یک پارچه در تحقیقات گیاهان دارویی فعالیت دارند.

رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی درخصوص گونه‌های اولویت دار در کشور گفت: به دلیل تنوع بسیار زیاد گونه های گیاهان دارویی کشور، تعیین و انتخاب گونه های الویت دار که در زنجیره ارزش گیاهان دارویی و اقتصاد کشور جایگاه تعیین کننده دارند، اهمیت فراوانی دارد. وی افزود: اهلی کردن و کشت این گیاهان در سطوح وسیع، علاوه بر حفاظت از عرصه های طبیعی، موجب رونق اقتصادی کشاورزان علاقه مند، شرکت های کشت و صنعت و  فرآوری کننده همچنین، شرکت های داروسازی می شود.

وی در انتها به مهمترین دستاورد‌های بخش گیاهان دارویی اشاره کرد و افزود: اجرای طرح های تحقیقاتی متعدد در زمینه اکولوژی، کشت، اهلی کردن و فیتوشیمی گیاهان دارویی، تهیه بانک اطلاعات و تدوین شناسنامه اکولوژیک گونه‌های دارویی و معطر کشور، تعامل و همکاری فنی با سازمان منابع طبیعی کشور در خصوص شناسایی گونه های انحصاری یا در معرض انقراض در رویشگاه ها با هدف حفاظت، برنامه ریزی و مدیریت بر اساس طبقه بندی IUCN، تدوین برنامه اصلاح الگوي کشت با استفاده از گیاهان دارویی، معرفی گیاهان دارویی جهت کشت در اراضی دیم کم بازده و شیب دار کشور و تهیه دستورالعمل فنی کاشت آنها در استان ها، تولید بذر گیاهان دارویی در راستای معرفی رقم از جمعیت های برتر، طراحی و ساخت لایسیمترهای تحقیقاتی و تعیین نیاز آبی تعدادی از گیاهان دارویی، طراحی، ساخت و راه اندازی پایلوت اسانس و عرق گیری، همکاری آزمایشگاه های بخش گیاهان دارویی با مراکز علمی و بخش خصوصی  به منظور در آمدزایی، تدوین اطلس های رنگی و بروشورهای ترویجی، تهیه پوستر کاربردی در زمینه گیاهان دارویی و محصولات فرعی، طراحی و برنامه نویسی نرم افزار برآورد کارایی انرژی در اکوسیستم های زراعی، تولید دانش فنی تولید گیاهان دارویی نخبه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تدوين استاندارد براي تعدادي از گياهان دارويي و فراورده هاي آنها، انتشار نشریه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، برگزاری دوره ها و کارگاه های مختلف ویژه بهره برداران پیشرو و کارشناسان همچنین، مشارکت در برنامه های آموزشی و ترویجی در صدا و سیما، از مهمترین دستاوردهای بخش تحقیقات گیاهان دارویی بوده است.

Category Home page news Medicinal plants news and updates
Share
Shopping cart

No products in the cart.

Return To Shop
Login to the site