جایگاه منابع طبیعی در تأمین امنیت غذایی کشور

Views: 161 View
  • تخریب منابع طبیعی به هر شکل، چه ساخته و پرداخته انسان باشد و یا در اثر تغییرات اکولوژیک ناشی از اقلیم و طغیان آفات و بیمارگرها باشد، اثر مستقیم روی تولیدات بخش کشاورزی خواهد داشت بنابراین، توجه به منابع طبیعی و در اولویت قرار دادن حفظ، حمایت و احیاء عرصه­‌ها، یک سرمایه‌گذاری مهم روی عناصر اصلی تولیدات اساسی بخش کشاورزی یعنی منابع آب، خاک و ذخایر ژنتیکی است.

حسن عسکری، استاد پژوهش و سردبیر مجله حفاظت و حمایت جنگلها و مراتع و مجله مهار زیستی در گیاه‌پزشکی، در گفتگو با روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، به بیان دیدگاه خود در زمینه نقش و جایگاه منابع طبیعی در تأمین پایدار امنیت غذایی کشور، پرداخت.

آقای عسکری، شما سال‌ها عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور همچنین، مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی بودید. شما در مقام یک استاد بازنشسته، تجارب ارزنده پژوهشی در زمینه گیاه­‌پزشکی جنگل‌ها و مراتع و گیاه‌­پزشکی کشاورزی به­ویژه در حوزه کنترل بیولوژیک و تنوع زیستی دارید. تا آنجایی که می­دانم مسئولیت‌­های مختلفی را هم در مؤسسات فوق و در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی داشته­اید، به ویژه اینکه شما مسئول تدوین برنامه علم و فناوری امنیت غذایی در قالب برنامه استراتژیک بوده‌­اید. لطفاً دیدگاه خود را درخصوص اهمیت، نقش و جایگاه جنگل‌ها و منابع طبیعی در تأمین امنیت غذایی بیان کنید.

همانطور که گفتید من در حوزه‌های مختلف پژوهش داشته‌­ام. در زمینه گیاه پزشکی جنگل‌ها و مراتع سال‌ها تحقیق کردم و در ارتباط با مسائل گیاه پزشکی زراعت و باغبانی و مسائل منابع طبیعی، اشراف دارم.

من ارزش جنگل‌ها، مراتع و منابع طبیعی کشور را زمانی بیشتر درک کردم که مسئول تدوین برنامه علم و فناوری امنیت غذایی  در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بودم. این برنامه در قالب برنامه استراتژیک پژوهش، آموزش و ترویج سازمان تات بود. هنگام تدوین این برنامه دریافتم که تمام فعالیت‌های وزارت جهاد کشاورزی به برقراری و حفظ امنیت غذایی کشور ختم می‌شود. اگر در زمینه ذخایر ژنتیک و تنوع زیستی و بهره برداری از آنها فعالیت آموزشی، پژوهشی، ترویجی و یا اجرایی می­کنیم و یا در زمینه آب و خاک و منابع طبیعی و همینطور مسائل مدیریتی و اقتصادی توجه داریم، یک هدف مشترک در همه این اقدامات وجود دارد و آن، برقراری و حفظ امنیت غذایی کشور است که البته جزو لاینفک امنیت ملی کشور محسوب می­شود.

امنیت غذایی خط قرمز تمام کشورهای دنیا است. بر اساس سیاست­های کلان، قوانین و اسناد بالادستی، برقراری امنیت غذایی متکی بر تولید اقلام اساسی مواد غذایی در داخل کشور است. تولیدات کشاورزی نیازمند چند عنصر حیاتی است که همگی باید با هم و در کنار هم قرار گیرند.

تولیدات کشاورزی به طور کامل نیازمند منابع آب کافی، خاک مناسب، اقلیم مساعد و نیروی شاغل در بخش کشاورزی است. از طرف دیگر وقتی به اهمیت جنگلها و مراتع و پوشش­های گیاهی می­پردازیم، اولین موضوع حائز اهمیت برای آنها، تولید منابع آب، حفظ خاک، حفظ تنوع زیستی و ذخیره­‌گاه موجودات مفید برای کشور و به ویژه در بخش کشاورزی است.

وجود آب شیرین در سفره‌های زیرزمینی، رودها و سایر منابع آبی، مرهون پوشش­های گیاهی در عرصه­های منابع طبیعی است. وقتی پوشش جنگلی و یا سایر عرصه‌­ها از بین می­روند ذخیره سازی منابع آب در زیر زمین، کم می­شود. به همین لحاظ سیلاب­های بزرگ و مخرب ایجاد می­شوند. خشک شدن بلوط­های زاگرس، گون­ها و بادام وحشی و یا پوشش­های دیگر به دلیل اثر کاهش آب­های زیرزمینی و کاهش رطوبت زیرسطحی خاک است. بسیاری از باغ­ها در اثر نبود آب و همینطور رطوبت زیرسطحی خاک، نابود شده‌­اند. در چنین شرایطی طغیان انواع آفات و بیمارگرهای گیاهی در هر دو عرصه منابع طبیعی و باغبانی شکل می­گیرد. مثل طغیان سوسک های چوبخوار، کرم خراط در باغ­‌های سیب و گردو و یا انواع قارچ­‌های چوبزی.

برداشت آب از عرصه‌­ها، موجب فرونشست زمین­های کشاورزی شده است. سطح زیادی از نیروی مولد در بخش کشاورزی، عرصه‌های تولید را ترک خواهند کرد و تولید محصولات اساسی کشاورزی با چالش روبرو خواهد شد.

تخریب جنگل­ها و پوشش­های گیاهی صرفا در اثر تخریب انسانی نیست. تغییر اقلیم و کاهش بارش ها و یا جابجایی بارش ها و از طرف دیگر افزایش میانگین دما به ویژه نبود سرماهای اثرگذار موجب شده است تا حشرات گیاه­‌خوار در زمستان دچار تلفات نشوند. به همین دلیل جمعیت زیادی از آنها به سال بعد منتقل شده و طغیان می­کنند.

بسیاری از آفات چوبخوار و یا ریشه‌­خوار، پروانه­های برگخوار در جنگل­ها و عرصه‌­های کشاورزی و یا سن گندم از این موضوع تبعیت می­کنند. وقتی درختان جنگلی بی­برگ می­شوند، اولین اتفاقی که می­افتد این است که قطرات باران بدون برخورد با برگ­ها به زمین برخورد کرده و خاک را شسته و روان آب جاری شده موجب سیل می­شود. در چنین حالتی، آب به سفره‌­های زیر زمینی نفوذ نکرده و از دسترس خارج می­شود.

خود گیاهان و درختان جنگلی نیز منابع آب را از دست داده و علاوه بر خسارت ناشی از بی­برگی، دچار تنش خشکی هم خواهند شد. این عوامل سبب خشک شدن درختان و تخریب جنگل­ها شده و این چرخه با شدت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد.

از طرف دیگر با از بین رفتن پوشش‌­های گیاهی، تنوع گیاهی و تنوع جانوری همچنین، دشمنان طبیعی آفات نیز کم شده و این ذخیره‌­گاه­ها که پشتوانه اصلی تعادل بخشی به زراعت­ها و باغبانی است، نابود می­شوند. شاهد بوده­ام که در عرصه­هایی که عملیات بیولوژیک برای حفظ خاک با کاشت نهال گردو انجام شده بود به دلیل خشکسالی، با طغیان کرم خراط در عرصه‌های طبیعی و هم در تمام باغات منطقه مواجه شده بودیم.

موضوع خاک و کیفیت آن از عناصر اصلی دیگر تولید است که منشا تولید و حفظ آن­ها به عهده عملکرد عرصه‌­های منابع طبیعی و پوشش­های گیاهی آنهاست. از دست رفتن خاک مرغوب و مواد آلی آن در اثر فرسایش بادی و یا شسته شدن آن توسط روان آب­ها موضوع مهم دیگری است که به شدت روی تولید محصولات کشاورزی و حفظ امنیت غذایی اثر گذار است.

خالی شدن عرصه­‌های منابع طبیعی از پوشش­های گیاهی مرغوب، موجب کاهش تولید پروتئین از منبع گوشت قرمز می­شود. زیرا وابستگی دام سبک در کشور به عرصه­های منابع طبیعی و مراتع، بسیار زیاد بوده و حجم قابل توجهی از تولیدات دامی به این بخش از منابع طببیعی وابسته است.

تخریب منابع طبیعی به هر شکل، چه ساخته و پرداخته انسان باشد و یا در اثر تغییرات اکولوژیک ناشی از اقلیم و طغیان آفات و بیمارگرها باشد، اثر مستقیم روی تولیدات بخش کشاورزی خواهد داشت بنابراین، توجه به منابع طبیعی و در اولویت قرار دادن حفظ، حمایت و احیاء عرصه‌ها، یک سرمایه­‌گذاری مهم برای منابع آب، خاک و ذخایر ژنتیکی است که همه اینها از عناصر اصلی تولیدات اساسی بخش کشاورزی هستند.

در مرحله بعد، کاشت نهال با گونه‌­های مناسب و تنوع بخشیدن به پوشش­های گیاهی علاوه بر بهبود شرایط زیست برای همه موجودات زنده منجمله انسان، موجب حفظ آب و خاک می­شود. امیدوارم این دو مقوله مهم در سرلوحه کار مسئولین کشور به عنوان سرمایه‌­گذاری و نه هزینه کرد، قرار گیرد.

Category Home page news
Share
Login to the site