به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در روز چهارشنبه 1402/3/10 و در محل سالن جلسات معاونت اداری و مالی، پنجمین جلسه کمیته علمی طرح مردمی تولید و کاشت یک میلیارد درخت به صورت حضوری و وبیناری به منظور بحث و تبادل نظر درخصوص چگونگی تامین منابع آبی طرح مذکور برگزار شد.
در ابتدای جلسه، آقای دکتر علیزاده ضمن خوشامدگویی به اعضاء کمیته، اشاره مختصری به موضوعات مطرح شده در جلسات هفتگی وزارتخانه به ویژه آخرین جلسه داشتند که در آن نقطه نظرات وزارت نیرو در مورد وضعیت آب در کشور و موضع وزارت مذکور در خصوص اجرای طرح مردمی مطرح شده بود. ایشان ادامه دادند در حاشیه این جلسه پیشنهاد شد جلسه بعدی کمیته علمی، با حضور آقای دکتر عمیدپور، ریاست محترم پژوهشگاه نیرو برگزار شود. ایشان ادامه دادند همه دلسوزان و صاحب نظران بر این باورند که موضوع آب، در اجرای این طرح ملی بسیار اهمیت دارد. لذا این طرح باید به گونه ای اجرا شود تا فشاری به آبهای مصرفی در حوزه کشاورزی و تولید محصولات کشاورزی وارد نسازد. ایشان افزود منابع اصلی تامین کننده آب طرح مزبور شامل آب های غیرمتعارف، آب دریا و آب سبز (آب باران) است.
در ادامه جلسه، گزارشی با عنوان مقدمه ای بر نیاز آبی گونه های گیاهی مورد استفاده در مناطق خشک و بیابانی توسط آقای دکتر خسروشاهی رئیس بخش تحقیقات بیابان مؤسسه ارائه شد. سپس، آقای دکتر عمیدپور ضمن اشاره به موضوع آب به عنوان فصل مشترک همکاری های وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی، درخواست نمود تا جزئیات این طرح ملی به پژوهشگاه نیرو ارائه شود تا پس از مطالعه دقیق طرح، دیدگاه های پژوهشگاه در قبال این طرح اعلام شود. ایشان بر استفاده از فناوری های نوین در اجرای طرح نیز تاکید نمود.
در ادامه، آقای دکتر ثاقب طالبی، ضمن اشاره به تفاوت در ارزشگذاری در حوزه صنعت و منابع طبیعی اظهار داشت لازم است جایگاه واقعی منابع طبیعی در کشور دیده شود. سپس، آقای دکتر اشرفی پور، رئیس شورایعالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، ضمن اشاره به ضرورت احیای اکوسیستم های طبیعی اظهار داشت این طرح، یک تکلیف ملی است که در چهار محور انجام می شود: 1- احیا و توسعه مناطق جنگلی 2- احیا و توسعه پوشش های مرتعی و بیابانی 3- توسعه فضای سبز شهری و 4- زراعت چوب.
در ادامه جلسه، دکتر گرشاسبی، عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، بر اهمیت درنظر گرفتن سنین مختلف گیاه در تامین نیاز آبی و توجه به اثر استحصال آب تاکید کرد.
در این جلسه دکتر احمدی، مجری طرح، به صورت وبیناری ضمن تشکر از حضور اعضاء کمیته، اظهار داشت سطوح کاشت، نقشه ها، محوطه های بذرگیری و گونه های گیاهی مناسب کاشت در هر منطقه احصا شده است. ایشان ادامه دادند معتقد هستم این طرح بدون استفاده از آب شرب و آب ذخایر زیرسطحی انجام می شود.
در ادامه، سایر اعضا دیدگاه ها و نقطه نظرات خود را مطرح نمودند و در پایان جلسه، دکتر علیزاده اظهار داشت این جلسه، اولین جلسه ای بود که با حضور دکتر عمیدپور برگزار شد و دو طرف با نقطه نظرات یکدیگر تا حدود زیادی آشنا شدند. ایشان ابراز امیدواری کردند تا کمیته علمی در جلسات آتی از حضور نمایندگان وزارت نیرو به ویژه پژوهشگاه نیرو بهره مند شود.