براساس برنامه پیشنهادی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، کارشناسان دفاتر فنی این سازمان روز چهارشنبه با سفر به استان زنجان از پروژه های الگویی و موفق این استان بازدید کردند. در این بازدید، آقای دکتر صادقزاده بهعنوان نماینده گروه جنگلکاری بخش تحقیقات جنگل مؤسسه حضور داشتند. در ابتدا از نهالستان ارس و سپس پروژه آبخیزداری منطقه رضاآباد شهرستان زنجان بازدید شد و ضمن بازدید، مدیر کل دفتر ترویج سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در جمع تعدادی از اهالی روستای رضاآباد به اهمیت مشارکت جوامع محلی در حفظ منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: مدیریت عرصه های ملی با نگاه توسعه ای و احیا بدون مشارکت و حضور جوامع محلی امکانپذیر نیست. دکتر جعفریان با اشاره به انسجام و مشارکت مردم خاطر نشان کرد: تضارب افکار، به اشتراک گذاشتن دانش و تجارب موفق و همچنین آگاهی مردم از اهمیت و جایگاه منابع خدادادی ازجمله اهداف این بازدید است و جوامع محلی با ارائه نظرات و پیشنهادات می توانند خود را در منافع این گونه پروژه ها سهیم بدانند.
در ادامه بازید از طرح های موفق و الگویی، مدیر کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان زنجان ضمن ارائه گزارشی از سیمای منابع طبیعی استان، بیان کرد که زنجان دارای ۲ میلیون و دویست هزار هکتار منابع طبیعی است که ۷۰ هزار هکتار آن جنگل های طبیعی است که در منطقه طارم پراکندگی دارد و مابقی آن را مراتع تشکیل می دهند. دکتر آقاجانلو گفت: زنجان یکی از قطب های تولید صنوبر در کشور است و ۱۸ هزار هکتار جنگل دست کاشت صنوبر دارد. وی اشاره کرد که نهالستان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری زنجان با ۵۰ هکتار مساحت از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار است و در حال حاضر سالانه نزدیک به ۳ میلیون اصله نهال در این نهالستان تولید می شود و اگر اعتبار کافی وجود داشته باشد، ظرفیت تولید سالانه ۵ میلیون اصله نهال در این نهالستان وجود دارد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز خاطر نشان کرد که منابع طبیعی زنجان در کاشت و پرورش نهال اُرس بسیار موفق عمل کرده و در حال حاضر ۱۲ ذخیره گاه ارس با مساحت ۳ هزار هکتار در منطقه هزاررود و بادامستان وجود دارد. مهندس سلطان نژاد بیان کرد که برای تولید نهال ارس با آزمون و خطاهای زیادی مواجه شدیم، اما سرانجام موفق به کاشت و پرورش نهال ارس در سطح وسیعی از استان شدیم. وی افزود: کشت دیم این نهال در منطقه یکی از روش های متفاوتی است که عامل موفقیت بیش از ۹۰ درصدی این طرح شده است.
در ادامه، آقای دکتر صادقزاده ضمن اشاره به پژوهش های انجام شده در مؤسسه در مورد گونه ارس و فعالیتهای آقای مهندس خوشنویس در این زمینه، با تقدیر از بهرهگیری کارشناسان اداره کل زنجان از پژوهش های اشاره شده و تجارب آقای مهندس خوشنویس، در خصوص نحوه انتخاب محوطه های بذرگیری و پایههای مادری برای تولید نهال ارس اشاره کرد که با توجه به دوپایه بودن ارس و وجود گزارشاتی مبنی بر تغییر جنسیت درختان این گونه طی دوره زیست، لزوم پایش مستمر این درختان اعم از نر و ماده وجود دارد. وی همچنین اظهار داشت گرچه برای انتخاب پایههای برتر برای بذرگیری باید از شاخصهای فنوتیپی استفاده کرد، اما باید توجه داشت که هدف از احداث جنگلهای مصنوعی ایجاد اکوسیستمی نزدیک به جنگلهای طبیعی و با همان پیچیدگی و تنوع ژنتیکی است تا پایداری اکوسیستم به حداکثر برسد. در این راستا لازم است که عملیات بذرگیری فقط به درختان واحد صفات فنوتیپی برتر منحصر نشده و عواملی نظیر مقاومت درختان در برابر تنشهای زنده و غیرزنده نیز مورد توجه قرار گیرد.
در بازدید از طرح الگویی حوضه آبخیز رضاآباد در۹۰ کیلومتری غرب شهرستان زنجان، بسیاری از اهالی روستای رضاآباد در گفتوگو با خبرنگار اعزامی مرکز اطلاعرسانی سازمان جنگلها، از اجرای طرح های آبخیزداری ابراز رضایت کامل نمودند و اشاره کردند که پیش از اجرای این طرح، به دلیل خشکسالی و کم آبی که در منطقه رخ داد، بسیاری از اهالی روستا دست به مهاجرت زده و به حاشیه شهرها پناه بردند، اما با اجرای طرح های آبخیزداری و تکمیل ظرفیت بسیاری از آبخوانها و جاری شدن چشمه سارها، دوباره روستاییان به روستا مراجعت کردهاند.