در روز چهارشنبه ششم مرداد 1400 آقایان دکتر برمکی (رئیس دفتر امور اقتصاد مقاومتي و شوراي اقتصاد سازمان برنامه و بودجه)، مهندس گنجی (معاون دفتر)، دکتر زینلی (مجری طرح گیاهان دارویی)، مهندس رستمپور (مسئول طرح و برنامه معاونت باغبانی) و تعدادی از مسئولین و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه از طرحهای اقتصاد مقاومتی گیاهان دارویی در ایستگاه تحقیقات البرز و مؤسسه و همچنین باغ گیاهشناسی ملی ایران بازدید کردند. در این بازدید که با حضور آقای دکتر جلیلی، خانم دکتر سفیدکن و آقایان مهندس محمودیان و کوچ پیده (رئیس، معاون پژوهشی، معاون اداری مالی و رئیس امور اداری موسسه) برگزار شد مزرعه تولید ارقام گیاهان دارویی در ایستگاه تحقیقات البرز و پایلوت استانداردسازی تولید عرقیات و اسانس در باغ گیاه شناسی ملی ایران مورد بازدید قرار گرفت.
در بازید از طرح تولید ارقام گیاهان دارویی در ایستگاه تحقیقات البرز، آقای دکتر عباسزاده، رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی در خصوص سوابق مربوط به اصلاح گیاهان دارویی از قبیل شناسایی گیاهان با پتانسیل بالا در کشور، تهیه نقشه پراکنش گیاهان در عرصه های منابع طبیعی، شناسایی ترکیبات گیاهان دارویی، انتخاب گونههای مختلف برای بررسیهای علمی از قبیل سازگاری در شرایط مختلف اقلیمی، کشت و اهلی کردن، بررسی کمی و کیفی مواد موثره گیاهان، بررسی به لحاظ تیمارهای مختلف زراعی و در نهایت انتخاب جمعیتهای برتر برای عملیات اصلاحی مواردی را بیان داشته و سپس روند اصلاح و برنامههای راهبردی موسسه در رابطه با اصلاح گیاهان دارویی و نحوه ایجاد مزرعه ارقام موجود در ایستگاه تحقیقات البرز که شامل 50 رقم کاشته شده می باشد را تشریح کردند. دکتر عباسزاده گفت مزرعه حاضر ارزش مادی و معنوی بالایی را داشته و در حال حاضر با ارزش ترین مزرعه گیاهان دارویی کشور میباشد. سپس خانم دکتر سفید کن و آقای دکتر زینلی نیز توضیحاتی را در رابطه با سوابق پروژهها و روند اصلاح این گونه ها و اقدامات انجام شده مطابق با برنامه مصوب، بیان کردند.
در بازدید از مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، پایلوت استانداردسازی عرقیات گیاهی و اسانس گیاهان دارویی مورد بررسی قرار گرفت و گزارشی از روند اجرای پروژه توسط خانم دکتر سفیدکن و آقای مهندس صمدی و اهداف آن که آشنایی صنعتگران کشور با تهیه محصولات استاندارد و کیفی و افزایش صادرات اسانس میباشد، ارائه شد. در این بازدید دکتر جلیلی هدف از تهیه این مجموعه را تهیه عرقیجات گیاهی سالم و ارایه محصول با کیفیت که توسط آزمایشگاههای مؤسسه بررسی میشوند عنوان کرد که در حال گسترش و ارتقا این واحد توسط دستگاههای جدید میباشد.
در بازدید از مجموعه باغ گیاهشناسی ملی ایران دکتر جلیلی گفت مجموعه باغ دارای ۲۲ کلکسیون یا رویشگاه میباشد که دو کلکسیون آن قبل از انقلاب طراحی و ساخته شده و بقیه رویشگاهها پس از انقلاب تکمیل شد. از سال ۹۴ بازدیدهای عمومی از مجموعه باغ گیاهشناسی با هدف آشنایی و آموزش عمومی آغاز شد و تاکنون بیش از یک و نیم میلیون نفر از مجموعه باغ بازدید کردهاند. این مجموعه علمی پژوهشی که در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و یکی از گنجینههای منحصر به فرد در حفظ ذخایر گیاهی کشور است، پس از نیم قرن از تأسیس آن بیش از 4000 گونه گیاهی از رویشگاههای داخلی و خارجی را در خود جای داده است که در معرض دید آحاد مردم نیز میباشد.
دکتر جلیلی گفت هدف ما و کلیه همکاران این مجموعه حفاظت، صیانت و آشنایی مردم با این مجموعه ارزشمند میباشد. نگهداری از این مجموعه گیاهی که شامل کاشت گونههای جدید و حفظ وضعیت موجود میباشد کاری پرهزینه است که نیازمند مساعدت بسیاری از ارگانهای مرتبط مانند برنامه بودجه نیز میباشد.