در تاریخ ۱۳۹۸/۸/۱۵ دو تن از اعضاء هیئت علمی بخش برای بازدید از کارخانه نئوپان بم به شهرستان بم اعزام شدند. محور مذاکره با مدیریت آن کارخانه استفاده از ضایعات نخل خرما در تولید تخته های چندسازه چوبی بود.
پتانسیل پسماند نخل خرما به عنوان ماده اولیه در صنعت چوب
ایران با دارابودن حداقل ۲۰ درصد نخلستانهای دنیا جایگاه ممتازی در جهان دارد. شایان ذکر اینکه بیشترین تنوع ژنتیکی (۴۰۰ واریته) را نیز داراست (مجله طبیعت ایران).
شهرستان بم در استان کرمان یکی از قطب های تولید خرما کشور است. ضایعات حاصل از هرس درختان نخل این منطقه به میزان ۱۳۵۰۰۰ تن در سال بالغ میگردد. این ضایعات میتواند به عنوان ماده اولیه برای ساخت تخته های چند سازه چوبی مورد استفاده قرار گیرد. از این مقدار تنها حدود ۸۰۰۰ تن از این ضایعات در کارخانه درب کوب بم به نئوپان تبدیل می گردد و بخش عمده این ضایعات سوزانده می شود.
ایران با داشتن حدود ۴۰ میلیون اصله نخل دارای پتانسیل بالایی به لحاظ تولید مواد اولیه جهت کارخانجات چند سازه چوبی نظیر تخته نئوپان و تخته فیبر است با این حال تنها بخش ناچیزی از این ضایعات در بخش صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. لذا با توجه به کمبود مواد اولیه در کارخانجات نئوپان کشور که عمدتا در منطقه شمالی کشور احداث شدهاند باید تدبیری اندیشیده شود. یکی از راهکارها احداث واحدهای تولید نئوپان بر اساس ضایعات نخل در مناطق جنوبی کشور است. با اجرایی شدن راهکار موصوف از این منبع عظیم مواد اولیه برای تولید محصولات ارزشمند استفاده بهینه خواهد شد.
تحقیقات در زمینه استفاده از ضایعات نخل در صنعت چوب
بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع تا کنون تحقیقات متعددی در زمینه استفاده از این ماده ارزشمند لیگنوسلولزی در صنعت چوب انجام داده است. علاقمندان میتوانند با مراجعه به وب سایت فصلنامه تحقیقات چوب و کاغذ ایران به پژوهش های مورد نظر دست یابند. سه مورد که ماحصل کار پژوهشی محققان بخش است معرفی میگردد.
http://irannature.areeo.ac.ir/article_118207_96ba7b8d4ca5ba60af1a67efb322b560.pdf
http://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117436_291e31b9227632f3750c2503a4666b52.pdf