ارائه برنامه عملیاتی توسعه کشت دیم گیاهان دارویی کشور

Views: 94 View

رویکرد چند دهه اخیر انسان‌ها در بهره‌برداری بیشتر از مواهب طبیعی و به‌دنبال آن تغییرات چشمگیر در استفاده از داروهای طبیعی، منجر به ایجاد نیاز، برای تامین و تولید بیشتر و بهتر گیاهان دارویی شده است.. بیش از یک سوم از ۲۳۰۰ گونه گیاهان کشور به‌عنوان گیاهان دارویی بومی ایران هستند و به‌‌عنوان یک ظرفیت انحصاری در کشور محسوب می‌شود. کشت گیاهان دارویی به صورت دیم و تبدیل دیمزارهای کم بازده به تولید گیاهان چند ساله دارویی از موضوعاتی است که در اولویت برنامه های موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور بوده و چندین سال است که در این خصوص تحقیقاتی را در دست اجرا دارد. در همین راستا جلسه راهبردی دیم گیاهان دارویی در روز دوشنبه مورخ ۱۷/۰۹/۹۸ با حضور اعضای شورای راهبردی و همکاران بخش گیاهان دارویی در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور تشکیل شد. در این جلسه آقای دکتر شریفی عاشور آبادی به ارائه برنامه عملیاتی توسعه کشت دیم گیاهان دارویی کشور به شرح موارد ذیل پرداختند؛

اشاره به اسناد بالا دستی و پشتیبان، بیان اهداف و سیاستها، ارائه لیست گونه‌های دارویی الویت دار در توسعه زراعت دیم، شاخص‌های انتخاب گونه‌‌ ها، مناطق قابل توسعه زراعت دیم گیاهان دارویی در کشور، برنامه های کوتاه مدت (۵-۱ سال)،برنامه‌های میان مدت تا ۱۰ سال.

 

پس از ارائه برنامه افراد حاضر در جلسه نظرات تکمیلی خود را ارائه دادند و موضوع مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت در پایان آقای دکتر جلیلی ریاست محترم شورای راهبردی جمع بندی جلسه را به صورت زیر بیان داشتند:

برنامه عملیاتی کشت دیم گیاهان دارویی در سه فاز به شرح زیر تنظیم و ارائه گردد.

فاز اول: نتایج تحقیقاتی که تا کنون در مورد کشت دیم گیاهان دارویی در کشور انجام شده است و مطالعاتی که در این ارتباط انجام شده جمع بندی و همراه نقشه توسعه و مناطق قابل کشت به بخش اجرا داده شود. این فاز در مدت کمتر از یکسال انجام و عملیاتی شود.

فاز دوم:  گونه هایی که  قبلا مورد تحقیق قرار گرفته یا در حال حاضر در دست بررسی هستند از نظر عملیات به زراعی، ذخیره رطوبت و سایر مشخصاتی که برای ارائه به صورت ارقام با گواهی محدود تکمیل شده و کشتهای پایلوت آنها انجام شود و معرفی گردند.

فاز سوم: گونه های جدیدی که امکان کشت و توسعه آنها وجود دارد به صورت گسترده تر مورد بررسی و تحقیق قرار گیرند و در دراز مدت با توجه به شرایط جدید اکولوژیک، تغییر اقلیم و غیره وارد عرصه کشت شوند. در این فاز نیاز به تحولی اساسی و پیشرفت قابل توجهی در حوزه توسعه گیاهان دارویی است. در این مرحله هم موضوع کشت و اهلی کردن و هم موضوع گسترش کشت دیم گیاهان دارویی مد نظر قرار گیرد.

Category News and updates of the strategy formulation advisory group
Share
Login to the site